Akumulator

Wszystko, co dotyczy elektryki, oświetlenia, wnętrza, jak i karoserii naszych Talismanów. Pytania, problemy, porady, przydatne informacje.
Aprimax
Posty: 6
Rejestracja: 16 września 2021, 08:15
Lokalizacja: Rybnik
Rok produkcji: 2018
Silnik: TCe 225 EDC
Pojemność: 1781
Wersja: Initiale Paris

Akumulator

Post autor: Aprimax »

W samochodzie 1,8 TCE jest akumulator " Renault Nissan - VARTA " EFB - 12V, 72Ah, 720A .
Czy można zabudować akumulator typu - AGM.
Czy po wymianie trzeba adoptować akumulator.
Awatar użytkownika
Sebek
Posty: 16
Rejestracja: 13 września 2021, 12:27
Lokalizacja: Łódź
Rok produkcji: 2020
Silnik: TCe160
Pojemność: 1332
Wersja: Intens FL

Re: Akumulator

Post autor: Sebek »

AGM możesz śmiało instalować, odnośnie adaptacji czytałem, że nie jest wymagana jednak sam jeszcze nie miałem okazji sprawdzić.
BelYaal
Posty: 9
Rejestracja: 10 listopada 2021, 14:47
Lokalizacja: Serock
Rok produkcji: 2015
Silnik: DCI 160
Pojemność: 1.6
Wersja: Sedan

Re: Akumulator

Post autor: BelYaal »

Ja zmienilem akumulator, na BOSCHA, to mechanik mi adaptowal, bo inna pojemnosc byla i podobno trzeba przyuczyc, aby dobrze ladowalo
Aprimax
Posty: 6
Rejestracja: 16 września 2021, 08:15
Lokalizacja: Rybnik
Rok produkcji: 2018
Silnik: TCe 225 EDC
Pojemność: 1781
Wersja: Initiale Paris

Re: Akumulator

Post autor: Aprimax »

U mnie w TCE 1,8 po 4 dniach postoju wykonałem pomiar napięcia w gnieździe zapalniczki - bez uruchamiania silnika
wynik 11,8 V
po doładowaniu prostownikiem - 12,7 V
PitereK
Posty: 8
Rejestracja: 07 grudnia 2021, 15:43
Lokalizacja: Poznań
Rok produkcji: 2017
Silnik: TCe 200 EDC
Pojemność: 1.6
Wersja: Initiale Paris

Re: Akumulator

Post autor: PitereK »

BelYaal pisze:
03 grudnia 2021, 10:08
Ja zmienilem akumulator, na BOSCHA, to mechanik mi adaptowal, bo inna pojemnosc byla i podobno trzeba przyuczyc, aby dobrze ladowalo
A wiesz na czym polegała adaptacja? I czy kupowałeś BOSCH S5A08 70AH 760A?
BelYaal
Posty: 9
Rejestracja: 10 listopada 2021, 14:47
Lokalizacja: Serock
Rok produkcji: 2015
Silnik: DCI 160
Pojemność: 1.6
Wersja: Sedan

Re: Akumulator

Post autor: BelYaal »

S4 70Ah 760
Tez do start/stop
A na czym polega... grzebal cos w kompie i jak wspominalem, ten mial wiecej Ah od poprzedniego i ustawial cos aby byl w pelni ladowany podobno
PitereK
Posty: 8
Rejestracja: 07 grudnia 2021, 15:43
Lokalizacja: Poznań
Rok produkcji: 2017
Silnik: TCe 200 EDC
Pojemność: 1.6
Wersja: Initiale Paris

Re: Akumulator

Post autor: PitereK »

Dzięki, @BelYaal. Akumulator ma przyjść w tym tygodniu a w następnym jestem umówiony na serwis skrzyni więc zapytam o taką konieczność. Dzięki!
Aprimax
Posty: 6
Rejestracja: 16 września 2021, 08:15
Lokalizacja: Rybnik
Rok produkcji: 2018
Silnik: TCe 225 EDC
Pojemność: 1781
Wersja: Initiale Paris

Re: Akumulator

Post autor: Aprimax »

Zapytałem w Servisie Renault czy przy wymianie akumulatora trzeba adoptować nowy akumulator - odpowiedź nie trzeba nic robić !!!
Awatar użytkownika
Sebek
Posty: 16
Rejestracja: 13 września 2021, 12:27
Lokalizacja: Łódź
Rok produkcji: 2020
Silnik: TCe160
Pojemność: 1332
Wersja: Intens FL

Re: Akumulator

Post autor: Sebek »

Jestem tego samego zdania, pojemność akumulatora zmienia się w trakcie użytkowania, a nie robimy adaptacji co 6mcy. Jest inteligentny układ ładowania i na podstawie kilku czynników dobiera prąd ładowania, adaptacja to pomysł na wyciągnięcie dodatkowej kasy od klienta!!!
BelYaal
Posty: 9
Rejestracja: 10 listopada 2021, 14:47
Lokalizacja: Serock
Rok produkcji: 2015
Silnik: DCI 160
Pojemność: 1.6
Wersja: Sedan

Re: Akumulator

Post autor: BelYaal »

Kasy dodatkowej nie dawalem, zamowilem w konkretnym warsztacie, gdzie zawsze robie i gdzie maja Boscha w dobrych cenach i tylko za akumulator zaplacilem, a ze cos robil to juz jego inwencja.
ODPOWIEDZ